Novi župni listić INŽupni listić od 26.2. do 3.3.2024.
s rasporedom misa


Župni listić od 19. do 25.2.2024.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Osim hrane, skupljamo i novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
 
Početni datum: 1.3.2023.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=

Prva pričest se kod nas podjeljuje djeci trećih razreda.

 

Uvjet za primanje Prve pričesti:

 

Dijete mora biti kršteno. Po želji i molbi roditelja, moguće je i krštenje prije Prve pričesti za one koji nisu kršteni.

Ako dijete nije kršteno u našoj župi, onda se mora donijeti potvrda o krštenju iz župe u kojoj je kršteno. U slučaju da je dijete kršteno u drugoj zemlji ili postoje opravdani razlozi o nemogućnosti dolaska do potvrde, činjenica krštenja se može utvrditi i preko uspomene s krštenja (treba imati ovjereni žig i potpis krstitelja), Obiteljske knjižice (treba imati ovjereni žig i potpis krstitelja) ili slanjem fax-a od strane našeg župnog ureda. Za svu djecu koja su krštena u našoj župi, ne treba donositi potvrdu, već će se činjenica krštenja pronaći u matici krštenih.

 

Priprema za Prvu pričest:

 

Svako dijete obavezno polazi župni vjeronauk u trajanju od jednog punog sata tjedno. Vjeronauk započinje polovicom 9. mjeseca, sukladno početku nastave u školi i traje do nedjelje zahvalnice tj. nedjelje iza Prve pričesti (Prva pričest se za djecu iz Lučkog, Stupnika, Ježdovca i Hrv. Leskovca slavi na nedjelju iza Uskrsa, tj. Bijelu Nedjelju ili drugu nedjelju iza Uskrsa s time da se svake godine redovito događaju izmjene tih nedjelja ovisno je li riječ o djeci iz Hrv. Leskovca ili djeci iz Lučkog, Stupnika i Ježdovca. Naredne, 2015. god. Prva pričest će tako za djecu iz Lučkog, Stupnika i Ježdovca biti na Bijelu Nedjelju, a za djecu iz Hrv. Leskovca na drugu nedjelju iza Uskrsa)

 Župni vjeronauk u župi se do sada redovito održavao petkom (Ježdovec) i subotom (Stupnik, Lučko) s time da svake godine postoji mogućnost promjene termina održavanja vjeronauka sukladno raspoloživom vremenu vjeroučiteljica ili dogovoru s roditeljima vjeroučenika. Isto tako, moguće je da roditelji, s obzirom na vlastite ili obaveze djeteta, uključe dijete u vjeronaučnu skupinu koja mu je prostorno ili organizacijski bliža (potrebna prethodna obavijest roditelja).

 

Mjesto održavanja vjeronauka:

-          djeca iz Lučkog: dvorana „Sijač“ kraj župne crkve u Lučkom

-          djeca iz Stupnika: kapela sv. Benedikta u Stupniku

-          djeca iz Ježdovca: kapela sv. Mihaela u Ježdovcu

-          djeca iz Hrv. Leskovca i Demerja: kod časnih sestara u Hrv. Leskovcu

 

Djeca se na vjeronauku pripremaju za dostojno i svečano primanje Prve Pričesti, učeći temeljne stvari o Bogu, Crkvi, vjeri, liturgiji itd.

Roditelji su bitan čimbenik pripreme svakog djeteta za Prvu pričest jer njihova priprema započinje prvenstveno u samoj obitelji kroz zajedničku molitvu, dolaženjem na sv. mise te uključivanjem u razne župne aktivnosti.

Tijekom pripreme djeteta za Prvu Pričesti, održavaju se i kratke duhovne obnove za roditelje prvopričesnika. Također se, tokom godine, održavaju roditeljski sastanci gdje roditelji dobivaju sve potrebne informacije i detalje za Prvu Pričest.  Osim toga, sve obavijesti vezane za Prvu pričest potrebno je neprestano pratiti na web stranici župe: www.nepomuk.hr (promjena održavanja termina vjeronauka, obavijest o nadolazećim sastancima, obavijesti sa svim potrebnim informacijama, reperkusije vezane za pojedine izdvojene događaje iz župnog vjeronauka itd.)

Djeca na vjeronauku dobivaju mali molitvenik kojeg plaćaju 20 kn, ili mogu posuditi molitvenik od starije braće s time da se preporuča da svatko ima svoj vlastiti molitvenik.

 

Tjedan dana prije Prve pričesti:

 

U župi se posuđuju bijele haljine za Prvu pričest tako da je svatko dijete, na dan slavlja Prve pričesti, jednako obučeno. Haljine se dijele tjedan dana prije tako da roditelji stignu oprati i osvježiti haljinu. Uz haljinu, djevojčice dobivaju i vjenčiće, a dječaci pojaseve

! Nakon Prve pričesti, na nedjelju zahvalnicu, dužni ste vratiti haljine, vjenčiće i pojaseve. O tome više pročitajte u narednim napomenama koje slijede.

 

Jedan dan prije Prve pričesti:

 

*Ispovijed za sve prvopričesnike, roditelje i krsne kumove te generalna proba
*Donošenje kolača za zakusku

 

Dan Prve pričesti:


Prva pričest za djecu iz Lučkog, Stupnika i Ježdovca je na nedjelju iza Uskrsa tj. Bijelu Nedjelju ili drugu nedjelju iza Uskrsa (redovita godišnja izmjena sa slavljem Prve pričesti djece iz Hrv. Leskovca. Tako je Prva pričest za 2015. god. predviđena na Bijelu Nedjelju za djecu iz Lučkog, Stupnika i Ježdovca, a drugu nedjelju iza Uskrsa za djecu iz Hrv. Leskovca)

Oko 9:00 sati započinje okupljanje prvopričesnika obučenih u prvopričesničke haljine ispred župnog dvora (stvaranje procesije), dok je početak misnog slavlja u 9:30 sati.

Prvopričesnici prvi ulaze u crkvu, sjedaju na predviđena mjesta dok se na preostali broj sjedećih mjesta, koji nije velik, nakon djece smještavaju roditelji i rodbina prvopričesnika.

Poslije slavlja Prve pričesti, u crkvi se održava kratko fotografiranje djece po razredima te se, nakon fotografiranja, djeca kroz sakristiju upućuju na zakusku koja je pripremljena u gornjoj dvorani Doma „Sijač“ pored župne crkve.

 

Tjedan dana iza Prve pričesti:

 

Haljine je, nakon slavlja sakramenta sv. Pričesti, potrebno oprati i osvježiti kod kuće te je iste, zajedno s preuzetim vjenčićima ili pojasevima, roditeljska dužnost vratiti na nedjelju zahvalnicu; nedjelju iza slavlja Prve Pričesti, gdje će nakon mise s djecom u 9.15h biti organizirano vraćanje haljinica u gornjoj dvorani Doma „Sijač“.

 

Financije i uspomene:

 

20 kn za molitvenik - platiti na početnim satovima vjeronauka

15 kn za uspomenu (križ, krunica ili medaljica) – plaća se kod preuzimanja haljinice

15 kn za zakusku te kićenje crkve i okoliša – plaća se kod preuzimanja haljinice

- Tko želi, može naručiti fotografije i/ili DVD s Prve pričesti u foto studiu „Duga“ s time da je potrebno prethodno se prijaviti vjeroučiteljici za narudžbu, dok preuzimanje željene usluge (samo slike, samo DVD ili komplet slika i DVD-a) i novce vezane za pojedinu uslugu, donose sami roditelji u foto studio „Duga“ tjedan ili dva tjedna nakon Prve pričesti.

Cijene pojedinih usluga:

*Samo fotografije = 35 kuna

*Samo DVD s Prve pričesti = 40 kuna

* Komplet fotografije + DVD = 65 kuna

(Ukoliko u razredima postoje braća ili sestre, plaća se samo za jednu osobu. Isto tako, ukoliko netko nema financijskih mogućnosti za plaćanje željene usluge, istu će dobiti besplatno.)


Župna crkva uživo


Uživo


Uredovno vrijeme

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.

Vanjske novosti


73. PKP