Novi župni listić INŽupni listić od 27.5. do 2.6.2024.
s rasporedom misa


Župni listić od 20. do 26.5.2024.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Osim hrane, skupljamo i novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
 
Početni datum: 1.3.2023.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=


Deset godina Cenakula u našoj župi


Zahvalno misno slavlje za deseti rođendan Cenakula i molitelja žive krunice

Prije deset godina, točnije 25.3.2003. u našoj je župi osnovana molitvena zajednica "Cenakul" čiji je glavni pokretač bio tadašnji župni vikar vlč.Božo Belinić koji je okupio župljane i tako zasijao sjeme koje svoje plodove daje i danas.
Njegovim odlaskom iz naše župe za župnog vikara dolazi vlč.Ivica Zlodi koji nastavlja neumorim i nesebičnim zalaganjem tamo gdje je njegov prethodnik stao te na taj način daje svoj obol ovoj hvalevrijednoj molitvenoj zajednici i njenim članovima.
Večeras je slavljena sv. misa zahvalnica koju je predvodio naš župnik vlč.Vjekoslav Pavlović a suslavio je naš supsidijar vlč. Mijo Matošević. Na početku sv.mise župnik je pozvao gđu.Arseniju Kratofil koja je prisutnim vjernicima ocrtala na vrlo jednostavan i emotivan način desetogodišnji put ove ponizne zajednice koja se okuplja svake srijede na večernju sv. misu a poslije sv.mise u crkvi ostaju i održavaju molitveni susret prilikom kojeg se izlaže Presveti oltarski sakrament a u podnožju je izložen kip Majke Božje fatimske.
Naša gđa.Arsenija je ocrtavši put Cenakula u župi istakla kako se okupljanjem na molitvu zapravo mole za cijelu župu i župljane, svećenike i ostale potrebite. Rekla je kako je put ove zajednice često puta bio trnovit i težak pa je čak išlo do toga da će se razići ali Božjom voljom i Njegovim beskrajnim milosrđem zajednica je opstala i djeluje. Zahvalila je svima onima koji su ustrajni i redoviti na susretima ali i svima koji su odselili ili iz nekih drugih razloga ne dolaze na susrete, spomenula je sve pokojne članove te pozvala prisutne župljane da im se pridruže. Njenu jednostavnost i srdačnost teško je prenijeti riječima, Dovoljno je reći kako su suze radosnice prisutnih vjernika rekle više od ijedne riječi.
Župnik je također zahvalio svim cenakularima ali i članovima žive krunice, kojih je trenutno 40, na molitvenoj potpori koju pružaju župi, ohrabrio ih je za daljnje djelovanje te ispričao vlč.Belinića i vlč.Zlodija koji su bili iznenadno spriječeni iako su planirali doći zajedno s nama Bogu zahvaliti za ovih milosnih deset godina.
Misno slavlje je na orguljama animirao Mladen Krpan dok je cijela zajednica složno prihvatila i pjesmom odala hvalu i slavu Bogu i Njegovoj Majci Mariji.
Poslije mise uslijedio je molitveni susret zajednice Cenakul. Neprocjenjivo je iskustvo bilo prisustvovati večeras njihovu susretu. Molitva krunice u dva kora, pjesma, molitve svetim Arkanđelima, molitva za sv.oca papu i njegove nakane, župnika, supsidijara, sve svećenike, bolesne, nemoćne, umiruće i tako redom su se nizale nakane. Istinska ponizna molitva uzdizala se večeras svodovima naše barokne ljepotice, Bjelina ljiljana i ostalog cvijeća, plamen svijeća, Isus prisutan i izložen na oltaru, maleni kip Majke Božje fatimske na prekrasno izrađenom postolju, sve su to bili poticaji Duha Svetoga na jaču i zauzetiju molitvu.
Nakon molitvenog susreta druženje je nastavljeno u gornjoj dvorani doma "Sijač". Obilje raznolike hrane, kolača i pića koje su pripremile vrijedne ruke naših župljanki i članica molitvene zajednice, bile su prava okrijepa za tijelo i dušu za sve molitelje i župljane. Druženju su se priključili  vlč.Vjekoslav i vlč.Mijo. Pošto je rođendan prilika za koju se obično priprema torta, naša gđa.Arsenija nije propustila ni taj detalj pa je ispekla tortu za sve okupljene. Bilo je lijepo i ugodno gledati župljane kako se kao sestre i braća u zajedništvu raduju oko Božje stvari.

Iako na našim stranicama možete pronaći nešto više o molitvenoj zajednici Cenakul, donosimo vam etimologiju riječi cenakul koja je preuzeta iz brošure "Svećeničkog marijanskog pokreta"
Cena. (lat.) je glavi obrok ili ručak, cenakulum (lat.), Cenakul (hrv.) je blagovaonica- u prenesenom smislu: društvo istomišljenika - u kršćanskom smslu: dvorana Posljednje Isusove večere u kojoj su na dan Pedesetnice, moleći s Marijom, Majkom Isusovom, apostoli primili - u liku plamenih jezika - Duha Svetoga - ( vidi Djela apostolska 1, 14 i 2,2-5).

Na kraju Vas podsjećamo da se molitveni susreti održavaju svake srijede poslije večernje sv.mise koja je u 18,30. Kao što je danas gđa.Arsenija šaljivo rekla okupljenoj zajednici da su je mnogi pitali koliko se plaća članarina, podsjetila je da članarine nema niti će je biti. Članarinama i ostalim nametima mjesto nije u Crkvi. Jedina moguća i poželjna članarina je sv.misa i molitva.
Pozivamo Vas da se pridružite i obogatite i produbite molitveno iskustvo.

M.Krpan

Župna crkva uživo


Uživo


Uredovno vrijeme

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.